Сайт за София

Имоти и полезна информация

ПОЛЕЗНО

Отпушване на сифони, канали, WC

Ако водата не се спуска от ваната или тоалетната, или изтича твърде бавно, това означава, че канализацията в тоалетната е запушена. Ситуацията не е необичайна и си е на практика неприятна. Основната трудност се състои в необходимостта от решаване на проблема възможно най-бързо. Няма време за чакане, за обмисляне на възможни начини за коригиране на ситуацията.

Най-често проблемът с отпушване на сифони  и каналите не е сериозна трудност и може да бъде решен самостоятелно. Необходимо е само да овладеете възможните начини за почистване на тръби и да се запасите с необходимите инструменти. Също така е добре да помислите за причините и възможностите за премахване на блокажи.

 

Как възникват блокажите, запушванията на каналите и отпушване на сифони

Почистването на канализацията в тоалетната е процесът на отстраняване на запушалката, която не позволява на канализацията да се движи свободно през вътрешната кухина на тръбите. Канализацията носи отпадъчни води, съдържащи различни компоненти.

Най-проблемните са:

  • Попадналите мазнини. Основните доставчици са кухненската мивка, както и ваната;
  • Косми. Те навлизат в дренажния отвор на ваната и се натрупват в сифона или в зони на мастни слоеве;
  • Твърди частици. Това са малки отпадъци и пясъчинки, които влизат в тръбите при измиване на зеленчуци например или пък от други предмети;
  • Парчета от някаква тъкан, плат, памук, тампони, както и други предмети. Най-често те влизат в системата през сифона на WC-тоалетната и запушването се случва.

Всички тези компоненти са опасни както поотделно, така и в комбинация. Те създават клъстери, които са много трудни за извличане.

Основният проблем е мазнината по тръбите, канала, сифона – защото тя покрива всички стени на тръбите с тънък слой. Постепенно дебелината му се увеличава, а напречното сечение на тръбопроводите намалява. Това се сигнализира от намалената скорост на изтичане на вода от ваната или мивките. Трябва да решите как да почистите канализацията – канали, отпушване на сифони, в тоалетната, в кухнята или WC в банята.