Сайт за София

Имоти и полезна информация

ПОЛЕЗНО

Батерии Li-Ion приложение

Батерии Li-Ion приложение, полезна информация от експертите по акумулатори и правилната им поддръжка.

Батерии Li-Ion приложение

Литиево-йонните батерии се използват в неизброими устройства от най-различни видове (като това на снимката) – от дистанционни управления до преносими компютри; поради спецификата на Li-Ion химията обаче те могат да бъдат извънредно опасни.

Li-Ion батерии най-често се използват в битовата електроника. В момента те са един от най-популярните видове батерии, които се използват в преносимата техника, тъй като притежават най-добро съотношение Енергия/Тегло, липса на ефекта на паметта, бавна загуба на заряд дори да не се използват. Li-Ion батерии намират все повече приложение в автомобилостроенето, самолетостроенето, военните технологии, поради тяхната висока енергийна ефективност и компактност..

Тези батерии  съдържат опасни за здравето вещества: литий и електролита в батерията. Ето защо всеки производител на такива батерии задължително предупреждава, че в никакъв случай те не бива да се изхвърлят заедно с обикновените домашни отпадъци, защото ще предизвикат замърсяване на околната среда – било като техни вредни съставки проникнат в подпочвените води при складиране в депа, или пък попаднат в димните газове при изгаряне.

Литиево-йонните батерии имат напрежение 3,6-3,7 V и най-висока енергийна плътност – 230 Wh/l, т.е. оптимално съотношение между продължителността на работа при минимален обем и тегло. Не случайно все по-масово се използват при мобилните телефони и цифровите фотоапарати. Поради високото им напрежение те не могат директно да заменят обикновените кръгли батерии. Също така трябва да се знае, че този вид батерии имат живот 2-3 години, независимо дали са работили, или не! Те са и най-скъпи. Незапалими литиево-йонни батерии ще намерят широко приложение в ИТ продукти като лаптопи, аудио и видео техника, дистанционни и др.

Литиево-йонни батерии опасности

При определени случаи на неправилна употреба може да се стигне до експлозията й. Учени от Фраунхофер са успели да заменят огнеопасните органични електролити, които са причината за възпламеняването на литиево-йонните акумулатори, с безопасни в това отношение полимери, които са твърди и не могат да изтичат от батерията. Така значително се увеличава безопасността на литиево-йонните акумулатори. Очаква се в близките години Li-Ion-продукти, произведени по новата технология да заменят сегашните, криещи опасности литиево-йонни батерии.

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО, а за връзка с нас използвайте следните КОНТАКТИ